Eerlijk en direct

Of, zoals hij het zelf verwoordt: ‘Ik zeg dingen zonder poeha, zonder gedoe, maar gewoon straight’. Dat is de kracht van Rinco, oprichter van Buro Acting trainingsacteur in hart en nieren. Zijn ervaring is breed en zeer divers, Rinco is gecertificeerd coach, yogadocent, mindfulness trainer en trainingsacteur. Naast de vele opleidingen die hij heeft gevolgd heeft hij zich door de jaren heen gevestigd in het landschap van trainingsbureaus en trainingsacteren als oprichter van trainingsacteursbureau Buro Acting.

Communiceren kan je leren

Als zoon van een echtpaar horeca ondernemers is Rinco als vroeg geleerd hoe communicatie van meerwaarde kan zijn. Tot zijn 27ste werkte hij in gerenommeerde hotels en (sterren)restaurants, maar ook in gewone kroegen. Daarna kreeg hij een managementfunctie in de schoonmaakbranche. Omdat hij er qua inkomen flink op achteruit liep begon hij daarnaast met modellenwerk. De stap naar acteren was toen snel gemaakt. Hij vervulde vele rollen in toneelstukken, tv-series en films.

Trainer, acteur, coach en yogi

Al In 1993 startte Rinco Buro Acting. “Het gevangeniswezen was meteen al een grote opdrachtgever, maar bijvoorbeeld ook AH, Action, Connexxion en diverse gemeenten. Het gaat vooral om basiscommunicatie, klantgericht communiceren en trainingen in het omgaan met agressie. Voor ngo’s bereiden we medewerkers voor op gijzelingen en ontvoeringen.” In eerste instantie werden Rinco en zijn acteurs vooral ingehuurd door trainingsbureaus, maar inmiddels is hij en een aantal van zijn medewerkers zelf ook gecertificeerd trainer. “Ik combineer de trainingen meestal met sketches. Ik hou van dynamiek en werk eigenlijk altijd met trainingsacteurs.”

Daarnaast is Rinco gecertificeerd coach, yogadocent en mindfulness trainer. Hij ontwikkelde een meer pragmatische toepassing van yoga en mindfulness: “De meeste mensen zien het niet zitten om ’s morgens vroeg te mediteren en yogaoefeningen te doen, als ze daarna naar hun werk moeten. Business yoga bestaat uit oefeningen die je achter je bureau kunt doen.”

“Via onze communicatietrainingen en coaching leer ik mensen bij zichzelf te komen en hun weerbaarheid te vergroten. Het zijn trainingen in basiscommunicatie en zelfreflectie met een knipoog. In mijn trainingen stop ik humor, passie, gedrevenheid en positieve energie. Mijn boodschap: maak van het leven een feest!”